skip to Main Content
Wanneer Is Uw Schoorsteen Aan Onderhoud Toe?

Wanneer is uw schoorsteen aan onderhoud toe?

Het onderhouden van de schoorsteen

Wist u dat de brandweer jaarlijks wel 2000 keer moet uitrukken omdat er ergens een schoorsteenbrand gemeld is? Een kapotte, slecht onderhouden of vieze schoorsteen is dus een groot risico. Voorkom dat u brand in huis krijgt of dat u dak beschadigt en laat regelmatig onderhoud plegen aan uw schoorsteen. Wanneer moet u een schoorsteen onderhouden? En wat moet u doen? Dat leest u in dit blog.

De schoorsteen laten vegen

Het is wettelijk verplicht om een schoorsteen met enige regelmaat te laten schoonmaken. Deze regels zijn er om de brandveiligheid van de schoorsteen blijvend te kunnen garanderen. Heeft u een kachel of open haard met hout of met pellets? Dan moet u deze minstens één keer per jaar laten vegen. Het rookkanaal van de verwarmingsketel wordt geveegd tijdens de periodieke controle.

Vogelnestjes in de schoorsteen

Over het algemeen blijft uw schoorsteen veilig en schoon wanneer u deze een keer per jaar laat schoonmaken door een expert. Toch kan het soms nodig zijn om de schoorsteen wat vaker te laten reinigen, bijvoorbeeld wanneer er een vogelnestje in zit. Of laat de schoorsteen ieder jaar rond de herfst vegen. Dan is de kans groot dat u eventuele vogelnestjes op tijd tegenkomt.

Schade aan de buitenkant

Ook wanneer uw schoorsteen kapot is aan de buitenkant, moet u snel een schoorsteen specialist inschakelen. Doe dit direct wanneer u ziet dat er schade ontstaat, zoals afbrokkelende delen of scheuren. Zo voorkomt u dat er stukken van de schoorsteen afvallen en uw dak beschadigen of ergere schade aanrichten. U kunt uw schoorsteen laten restaureren, repareren of vervangen. Wat de beste oplossing is voor u, kunt u vragen aan een expert.

Waarvoor zoekt u een schoorsteen specialist? Laat het weten via het contactformulier.

Back To Top